Guide til skiferieSkal du på skiferie med din familie og har du ikke været af sted med børn før, kan det hurtigt virke uoverskueligt. Hvor skal man tage hen? Skal børnene i skiskole? Hvilke vigtige ting man skal huske at have med hjemmefra? Der er rigtig mange spørgsmål man kan stille sig selv, før man tager af sted, især hvis man ikke er den helt erfarne skiløber selv. Derfor har vi her lavet en komplet guide, der besvarer de fleste spørgsmål mht. skiferie med børn.

Hvor skal turen gå til?


Der findes rigtig mange skidestinationer, der egner sig til børnefamilier, både i Skandinavien og i Alperne. Om man vil blive i Skandinavien og tage et smut til Sverige eller Norge, eller om man til vil Alperne er en smagssag. Begge områder tilbyder nemlig mange af de samme ting, både til børn og voksne. De mest populære steder at tage på skiferie er Norge og Østrig.

Norge: I Norge er de mest populære skisteder: Hafjel og Skeikampen. Begge steder egner sig specielt godt til børn, men også til voksne. Både i Hafjel og i Steikampen er nogle rigtig gode skiskoler med dygtige skilærere, og i Hafjel er der et stort aktivitetscenter for børn med legepladser og klubber. Fordelen ved at tage til Norge er at det er nemt at køre derhen i egen bil. Det giver en tryghed for jer og for børnene og i kan pakke meget mere end i ellers ville kunne i tog, fly eller bus. Desuden er norsk forholdsvist nemt at forstå, hvilket gør det nemmere at færdes rundt i byerne.

Østrig: Østrig er et smukt land, med mange hyggelige traditioner. Landet byder på smukke bjerge, hyggelige småbyer med smukke huse, wienerschnitzel og afterski for de store. Også i Østrig er der god mulighed for de små at være med på ski. De mest populære skisteder i Østrig er Saalbach og Wagrain. Begge byer byder på kæmpe skiområder, med pister for børn, nybegyndere og erfarne. I Wagrain kan du tilmed få skilærere der taler dansk!

Skal børnene i skiskole?

Kort sagt: Ja! Det vil vi absolut anbefale at de skal. Selvfølgelig kan du lære dem lidt selv, hvis du selv har stået på ski før, men de får altså en masse tips og grundviden, ved at lære det af en professionel. Skilærerne har meget erfaring, med at lære børn at stå på ski og kan derfor nemmere lære dem det. I  skiskolen kan børnene også have det sjovt med de andre børn. Hverken dig eller børnene vil fortryde at de kom på skiskole.

7 ting der er gode at have med hjemmefra:

  1. Skitøj og vinterstøvler: Det lyder måske banalt, men det er vigtigt at man finder det helt rigtige skitøj hjemmefra. Det skal være prøvet på, man skal bevæge sig i det og føle sig tilpas i det. Man kan selvfølgelig godt købe noget dernede, men du kan ikke være 100% sikker på at de har lige det du leder efter, i den rigtige størrelse osv. Desuden kan du ikke nå at teste det/gå skoene til. Lad hellere være med at tage chancen, køb det hjemmefra.
  2. Langt thermo undertøj: Det hører egentlig med under ”skitøj”, men det fortjener en plads for sig selv, da det er så vigtigt at huske. Selvom overtøjet er varmt i sig selv, er det ikke altid nok.
  3. Tykke strømper: Strømper er næsten altid en mangelvare, når man er på skiferie. De bliver hurtigt våde, og de skal skiftes flere gange om dagen. Derfor husk en masse ekstra strømper.
  4. Skibriller: Er en nem ting at glemme, og de kan sagtens købes på skistedet. Men hvis du gerne vil have de basale ting med hjemmefra, er skibriller et ”must”. Man kan ikke stå på ski uden, i den fart man kører ned af pisten, og med alt det sne der flyder rundt, kan man ellers ikke se noget.
  5. Solcreme: For jer der ikke er vandt til at stå på ski, kan det her lyde virkelig fjollet. Men solcreme er faktisk meget vigtigt at have med. Når man er oppe på et bjerg er man meget tættere på solen og solen er meget hård ved huden deroppe. Derfor skal man altid smøre solcreme i ansigtet. Så undgår man også aftryk efter skibrillerne.
  6. Kælk til de små:Hvis i er i bil og har plads er en kælk en rigtig god ide at have med. Det er ikke sikkert at de små har energi/tålmodighed, til at lære at stå på ski i for mange timer ad gangen, derfor kan det være en god ide at lade dem underholde sig selv, med at kælke.
  7. Rygsæk: Det er vigtigt når man har børn at have det nødvendige ting med sig på turene i fjeldene. Derfor er en rygsæk en rigtig god ide at have med. Til fx solcreme, ekstra strømper, madvarer, drikkevarer og hvad man ellers vil have med. Måske et lille førstehjælps-/sikkerhedskit.

Rigtig god tur!